torsdag den 23. oktober 2014

Uran, stråling og Marie Curie


Det var Wilhelm Röntgen der opdagede røntgenstrålerne i 1895.
Den franske fysiker Henri Becquerel fandt ud af at der kom en ny op ukendt stråling fra stoffet uran. Han fandt ud af det ved at ligge stoffet i sollys i nogle timer oven på en fotografisk film, der var pakket ind så sollyset ikke kunne ramme den. Det viste sig så at filmen blev sværtet af strålerne fra uranen, som om den udsendte røntgenstråler.

                                               Henri Becquerel                           Wilhelm Röntgen
                                     
Den polsk/franske fysiker/kemiker Marie Curie kaldte denne stråling for radioaktivitet. (ordet radio stammer fra latin og betyder stråle.) Marie fandt to nye grundstoffer, radium og polonium. Radium var selvlysende og blev opvarmet af sig selv pga. den kraftige energiomdannelse, der opstod når de radioaktive grundstoffer ændredes til nye grundstoffer, hvilket ingen havde vist at det kunne før i tiden. Radium udsendte en meget stærk stråling, der kom fra de radioaktive atomers kerne.

Marie Skłodowska Curie blev født 7. november 1867 i Warszawa. Begge hendes forældre var lærere, og hun blev undervist i fysik for første gang af sin far. Dengang kunne kvinder ikke studere på universiteter i Polen eller andre steder i Rusland, men det kunne man i frankrig. Så da Marie fik råd til det, i 1891, da hun var 24 år flyttede hun til Paris for at læse fysik og matematik på universitetet Sorbonne. Da hun var færdig med det var det hendes plan at rejse hjem til Polen igen, men så mødte hun Pierre Curie der også var fysiker og underviste i det. Hun blev gift med ham i 1895 og de begyndte at arbejdede sammen. Pierre døde i en trafikulykke da Marie var 38. Så hun overtog hans undervisning og blev universitetets første kvindelige underviser. I 1908 blev hun også Sorbonnes første kvindelige professor. Marie er den eneste der har fået nobelprisen i både fysik og kemi. Hun døde af leukæmi 4. juli 1934.
Marie Curie

fredag den 17. oktober 2014

Kvantefysik og Niels Bohr


  • Elektroner kan være to ting. Hvilke? 

De kan være små partikler og bølger.

  • Hvad betyder et kvant? 

I fysk betyder det "en lille størrelse."

  • Hvad sagde Niels Bohr om kvantefysikken? 

"Hvis man kan sætte sig ind i kvantemekanik uden at blive svimmel, har man ikke forstået noget af det."


Niels Bohr

Niels Henrik David Bohr, født 7. oktober 1885 i København. Han tilhørte en familie med en lang akademisk tradition, og voksede op i en harmonisk familiekreds. Hans far Christian Bohr var fysiolog, og hans mor Ellen kom fra en rig jødisk familie. Han havde en storesøster der hed Jenny og en lillebror der hed Harald, som var matematiker. Niels Bohr studerede på Københavns Universitet, hvor han valgte fysik som hovedfag og astronomi, kemi og matematik som bifag. Han blev fysiker og fandt ud af mange ting om atomer og kvantemekanik. Niels Bohr modtog Nobelprisen i fysik i 1922. Han døde i Valby 18. november 1962.

Niels Bohr som ung

torsdag den 16. oktober 2014

Atomer


For mere end 2400 år siden fandt den græske tænker Demokrit ud af at hvis man blev ved med at halvere et stof, ville man på et tidspunkt ikke kunne dele det mere. Det kaldte han for et atom. (På Græsk a-tomos, hvilket betyder ikke deling.)
Englænderen Joseph Thomson opdagede så i 1897 at atomer faktisk godt kan deles mere, at de indeholder endnu mindre dele.
Ernest Ruther Ford, der også var englænder, fandt i år 1911 ud af at atomer har en meget lille kerne, der er over 1000 gange mindre end selve atomet. Han fandt ud af at atomer består af en lille kerne, omgivet af elektroner. Elektronerne har en negativ elektrisk ladning, mens kernen er positivt ladet.