For ca. 50 år siden var alle køer på græs i sommerhalvåret. Dengang var besætningsstørrelsen i gennemsnit 30 køer. I løbet af de seneste 10 år, er andelen af køer på græs faldet fra ca. 75 % til 25 %, og nu er den gennemsnitlige besætning på over 150 køer.
Industrikoen fodres med biprodukter der ikke kan bruges til andet, som fx. hvedeklid, mask, majs-bærme, rapskager og roepiller. De er lavet af restprodukter fra fremstillingen af mel, øl, madolie, sprit og sukker. Køer bliver betragtet som at affaldsandlæg, der kan lave unyttige rester om til mælk..
I Sverige er det en lov at køer kommer ud på græs om sommeren. I Danmark må køerne holdes indendørs til de slagtes. - Det er fordi landmændende har raget alt for mange køer til sig, så de ville skulle bruge mange marker hvis køerne skulle kunne være udenfor. Et andet problem er at mange af køerne bliver malket af robotter, så de må blive tæt på dem i stedet for at komme ud. Malkekøerne skal ligge på noget man kalder en sengebåsestald. Bunden køerne ligger på kaldes for "plantefibre". Navnet lyder ret fint, men i virkeligheden er det lavet af afføring fra køerne.
En ko kan jo kun give mælk når den har fået en kalv. I den konventionelle produktion må kalven fjernes fra dens mor efter 12 timer. Hvis den er hankøn aflives den lige efter den er blevet født. I økologisk mælkeproduktion må den fjernes efter 24 timer.
Lone Vitus mener at den egentlige grund til afhorning af kvæg er at deres horn ikke passer ind i staldende med meget lidt plads. Grunden til at køerne skal øremærkes, ikke bare i et øre men i begge, er fordi staten skal kunne spore alle dyr af hensyn til sygdomsudbrud. Men hvorfor så ikke bruge mikrochips eller noget andet mere skånsomt end de store øremærker der bliver stukket igennem kalvens sarte hud?
Der er kun få biodynamiske gårde i Danmark. På de gårde afhornes kalvene ikke, de fodres med gode ting som græs og urter, og en biodynamisk landmand kunne aldrig finde på at sprøjte markerne med GMO-gødning. Desværre er biodynamisk mælk kun tilgængelig i meget få supermarkeder.
konventionelle køer |
Økologiske køer |
Ingen kommentarer:
Send en kommentar