tirsdag den 24. februar 2015

Mad Vs. Fødevarer - Korn

Der findes mange udgaver korn. De mest populære er hvede og ris. Der er flere typer af hvede - vilde og avlede. De avlede typer hvede der findes er bla. foderhvede, brødhvede, spelt, durum, emmer og enkorn. Før 1870'erne malede man hele hvedekerner til mel på stenkverne. Det var rigtig godt, for når mel er malet på hele kornet beholdes kimen, som er den del af kornet der indeholder mange sunde planteolier. Men stålkvernen blev opfundet. Den kan separere kornet i modsætning til stenkværnen som maser det hele sammen, og kan producere store mængder hvidt mel uden kim - uden de sundeste ting.
Man kan alt i alt sige om hvededyrkningen, at mennesker har pillet i genetikken og udvalgt de kommercielt bedste egenskaber, udpint jorden og gjort det endelige produkt til ikke bare at være næringsfattigt, men også farligt.
Størstedelen af den dansk dyrkede hvede går til husfyrfoder, det meste af det til svin. Det konventionelle landbrug arbejder på at få lov til at gøde kornet endnu mere end de allerede gør. De påstår at man med de nuværende gødningsregler har svært ved at dyrke brødhvede. Men de små økologiske brødkornproducenter viser at det altså godt kan lade sig gøre. Lone Vitus mener at grunden til at de konventionelle landmænd gerne vil bruge mere gødning er landbrugets hellige treenighed: hvede, svin og penge.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar