tirsdag den 3. februar 2015

Mad Vs. Fødevarer - Kyllinger

Den største husdyrsproduktion på jorden, er industrielt opdræt af kylling. Der bliver produceret ca. 55 milliarder kyllinger om året. De er overvægtige, har mange hjerte og lunge problemer, deres fødder er ætsede af gødning og de kan næsten ikke stå op.
Opdrætsformerne af kyllinger er lidt forskellige rundt omkring i verden. I varme egne af jorden har de lidt mere plads at være på, og husene er mere åbne for lys og luft. I Europa bor kyllingerne tæt sammen i lukkede haller.
Selvom der tales og skrives meget om kyllingers vælfærd, er det kun ca. 0,2% af de kyllinger der bliver solgt i Danmark der er økologiske. De andre 99,8 % er konventionelle.
Det er svært for små producenter at opdrætte kyllinger med henblik på salg. Det er kun få genetiske afstamninger der er mulige at sælge. Hvis en lille avler ville producere økologiske kyllinger, ville det blive besværligt. I følge loven er det kun få kyllingeracer der må bruges til den slags.
Økologiske kyllinger har ca. dobbelt så meget plads som de konventionelle. Og så har de også adgang til et udendørsarial og siddepinde de kan flyve op og sove på om natten. Og så er det ikke tilladt at bruge GMO-foder.
Konventionelle kyllinger kan findes i et hvert supermarkeds køledisk. - I færdigrætter, boullion, pålægsprodukter, i saucer og supper. Og i stort set alle caféer og rasteuranter.
Økologiske kyllinger kan findes i nogle supermarkeder. Der er næsten ingen færdigrætter og ikke særlig meget pålæg med økologisk kød i. Øko kylling kan også købes over nettet som direkte salg fra avleren.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar