fredag den 30. januar 2015

Mad Vs. Fødevarer Kap. 4 del 3

Der produceres ca. 100 milliarder fisk om året, men ingen ser hvad der foregår til havs under overfladen. Akvakultur er opdræt af vandlevende organismer som fisk, krebsdyr og snegle. Akvakultur er i kontrast med kommerciel fiskeri, som fanger vilde havdyr. Så det skulle være lidt ligesom øko og konventionelt landbrug. Men akvakultur har længe bare været en løgn, for det er ikke meget bedre end kommercielt fiskeri. Og fordi det forurener så meget, og  de fisk man opdrætter spiser en hel masse vilde fisk, så man "sparer" så at sige ikke på fiske bestanden. Det koster faktisk mellem 3 og 4 tons småfisk at producere 1 ton laks eller ørred. Og alle de fisk kunne også godt have været brugt som menneskemad.
I norsk fiskeopdræt har man prøvet at skiftet de småfisk ud med importeret soja fra Sydamerika. Men det krævede at en lov i EU blev ændret, fordi sojabønnerne indeholder giftstoffer som de er blevet sprøjtet med på markerne. Det giftstof der er i sojabønnerne, kan bla. give fiskene kræft og andre sygdomme, men det betyder ikke rigtigt noget, for fiskene kan ikke nå at udvikle kræften før de slagtes..
Man bruger også kød og benmel fra landbrugsdyr til fodring af fiskene. Nogle steder indeholder deres foder også afføring fra husdyr og andre klamme ting.
Lone Vitus synes at der på den laks man køber i supermarkedet burde stå alt hvad den har fået at spise, alle de giftstoffer og antibiotikatyper.
Laks kan få noget der hedder en lakselus. Det er krebsdyr der bider sig fast på laksen og suger både blod, skind og skæl. Det kan være så voldsomt at de spiser så meget af laksen, så den svømmer rundt med kraniet blottet. De laks der lever vildt i naturen har et slimlag der beskytter dem mod lakslus, men burlaks er så slidte at de ikke har det lag. Så derfor bliver der brugt pesticider til at bekæmbe lusene. Men der bliver brugt så meget gift at lusene nærmest bliver immune over for det, så det virker slet ikke!
Bur-fiskene er ikke de eneste dyr der bliver skadet - det gør fuglene også. I Norge er mange fugle døde, fordi de ikke kan fange fisk mere. Et andet problem er når fiske-burene går i stykker, hvis der fx. er et voldsomt uvejr. Det kan være mellem 25.000 - 50.000 fisk der slipper ud. De undslupne fisk vil så spise fiskeæg og nyklækkede artsfælder og lakselusene vil også slippe ud til andre vilde
fisk..
Akvakultur 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar