tirsdag den 27. januar 2015

Mad Vs. Fødevarer kap. 4 Del 1

Lone Vitus mener at man kan inddele fødevarer i 3 grupper.
  1. Fødevarer der har givet skader på omgivelserne (vildt dyreliv, jorden, havene osv.) 
  2. Fødevarer der er blevet lavet med følge af unødig lidelse på dyr og mennesker. 
  3. Fødevarer der indeholder uvelkomne stoffer. 
Konventionelt dansk svinekød er repræsenteret i alle de tre grupper. Det er de fleste fødevarer i en dagligvarebutik.

Humlebier og honningbier er meget truede i hele verdenen, mange arter af humlebier er udryddet og honningbier ses sjældnere og sjældnere. Bier er meget vigtige, fordi de fleste frugter og grøntsager er afhængige af bestøvning. Så hvis bierne forsvinder er en stor del af landbrugsproduktionen i farer. 70% af alle afgrøder stammer fra planter, som skal bestøves af bier. Mandelplantagerne i USA må h hvert år leje bistade med over 40 milliarder bier, for uden bierne ville mandelplanterne ikke blive til noget. Men bierne kan ikke blive og bo i mandelplantagerne, fordi der bliver sprøjtet ca. 7000 tons gift over mandeltræerne efter mandeltræerne blomstre og det kan bierne ikke bo i.
I Kina er der ikke midler til at få transporteret bier ind til frugt og grønt-plantagerne.
En masseproduceret pærer bliver bestøvet ved at tusindvis af mennesker kravler de rundt i træerne med små hønsefjer og på den måde bestøver pærerne kunstigt ved at tage pollen fra en støvdrager på én plante til støvfanget på en anden, altså fra han til hun.
Mennesker kan muligvis lave biernes arbejde i fremtiden. Men de blomster vi ikke har interesse i at bestøve, vil forvinde. Og det vil mange insekter også. Og når de forsvinder så vil krybdyr og småfugle også langsomt forsvinde.
Lone Vitus mener at den giftsprøjtende del af landbruget er skyld i at der er mangel på bier. For planter der bliver sprøjtet med gift, bliver jo giftige, også  for bierne.
Shell og Bayer har op gennem 80'erne og 90'erne udviklet giftstofgruppen neonicotinoider der virker som nervegift for insekter. Det udgør 40% af alt insektmiddel der sælges. I 2012 tjente de 2,63 milliarder dollars. I 2013 lykkedes det så at få et 2-årigt forbud mod nogle af midlerne i EU - Men kun ved de planter bierne foretrækker.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar