onsdag den 7. januar 2015

En fedtet historie om madvaner 2

Idag ved vi at der er vitaminer i grøntsager som er godt for vores kroppe. - Engang mente man at grøntsager skulle koges i mange timer for at kunne fordøjes. Nogle fødevarer har ændret sig. Der er fx. mindre fedt i flæsk og vi får ikke så meget salt som man gjorde engang, fordi vi har fået frysere og andre metoder til at gemme mad på, i stedet for at salte det. Efter anden verdenskrig, var friske importerede varer for alvor blevet en del af danskernes hverdagskost. For 100 år siden, kendte næsten alle til rosiner og andre eksotiske tørrede frugter, også selvom de var fattige og ikke fik dem så tit. Men frugter som banan og appelsin var meget sjældne i 1913. Jeg tror måske det var fordi at de tørrede frugter jo kan holde sig længere end de friske, så derfor kunne man ikke rigtig få nogle gode frugter der kom langt væk fra.
Når de fattige i 1913 skulle have noget lækkert at spise, spiste de hvidt raffineret sukker, som blev lavet til små kager. Det er der stadig mange der spiser som festmad i Sønderjylland.
I 1912 blev der lavet en lov i Danmark, som begrænsede muligheden for at sælge alkohol. Så forbruget af alkoholiske drikke faldt meget i den tid. Men fra anden verdenskrig steg forbruget af stærk øl meget, frem til 1980'erne. Udviklingen af alkoholforbruget, syldes også at det ikke kun er mændende der drikker. Nu er kvinder og de unge også med.
I 1913 var smør et festmåltid for de fattige, fordi det var dyrt. Dengang syntes man at smør var sundt og godt, fordi det har så mange kalorier i. I 1880 blev margarinen opfundet, og det erstattede så smørret hos de fattige, selvom det smagte rigtig dårligt den gang.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar