onsdag den 28. januar 2015

Mad Vs. Fødevare Kap. 4 Del 2

Man kan dyrke grøntsager og frugter så de vokser hurtigere end normalt, men det bliver de ikke bedre af! Når de bliver dyrket med kunstigt lys og gødning, smager de dårligere og er nok ikke lige så sunde som dem der fx. er dyrket i et lille drivhus eller ude i en have.
Vi bør spise sæsonens frugt og grønt når den er der - jordbær om sommeren, æbler om efteråret osv. - I stedet for at købe kunstigt dyrket og transporteret grønt, der alligevel ikke rigtig smager godt.
Vækstlighed, transportegnethed, udseene, sygdoms-resistens og ensartethed er de vigtigste egenskaber for en kommerciel grønt-avler. Hvad så med smag og næringsindhold?
Der blev lavet et forsøg med diabetes patienter, der gik ud på at se om det hjalp dem hvis de fik gode grøntsager at spise i stedet for bilige kunstige dyrket. Og det viste sig at det kunne gøre en betydelig andel af patienterne stort set fri for diabetessymptomer. Man har også fundet ud af at børn kan få nedsat intelligens og andre former for skader, hvid mødre har spist konventionelle fødevarer under graviditeten.


Kartofler er verdens 4. største afgrøde. Man spiser ikke ligeså mange kartofler som man gjorde en gang, selvom vi har klimaet til at dyrke dem. Kartofler har et højt indhold af C-vitamin og mange andre vigtige næringsstoffer. Den virker på samme måde som fibre i tarmsystemet og kan fx. mindske risikoen for tarmkræft. Men nu er kartoflen en af de mest giftbehandlede fødevarer. Konventionelle kartofler bliver sprøjtet med en masse gift for at forhindre skadedyrangreb. De bliver også sprøjtet ca. hver 4. dag for at holde planterne flotte og grønne og så de ikke får skimmelsygdomme. Når kartoflerne er færdige nede i jorden sprøjtes de igen. Og det gør de også når de er kommet ind i de haller hvor de ligger før de kommer i supermarkederne. Mindst 36 forskellige sprøjtegifte kan der blive brugt i kartoffeldyrkningen. - Kartofler er før blevet sprøjtet med et stof, som man nu mener er skyld i bidøden.

konventionelle kartofler i en hal


Ingen kommentarer:

Send en kommentar