tirsdag den 20. januar 2015

Mad Vs. Fødevarer Kap. 3

I 1974 udgav levnedsmiddelstyrelsen positivisten, som er en liste/oversigt over godkendte tilsætningssstoffer i levnedsmidler (fødevarer.) Men listen ser bort fra alle resterne af fx. giftstoffer der i forvejen findes i avlede råvarer..
Før i tiden var produktionen af kød, mælk og æg baseret på at dyrene fik det, menneskerne havde tilovers. Efter 2. verdenskrig lærte man at lave giftgasser der kunne slå insekter ihjel, og senere så man kunne få alt ukrudt væk. Man begyndte at producere kunstgødningskoncerner i store mængder. Landbruget blev til den største kuldioxid udleder på hele jorden.
Hvert år produceres der ca. 70 milliarder husdyr, 2/3 af dem i industien. De ses som produktionsapparater og ikke som levende væsener. Produktionssystemet gør dyrene syge, og for at modvirke det bruges der store mængder antibiotika. Ca. halvdelen af verdens forbrug af indsprøjtes eller hældes i dyrene.
Ved stordrift ved man, at den enkelte varer ikke har en betydelig værdi, men fordi det sælges så billigt er der rigtig mange mennesker der køber det - For man tilstrækkeligt mange 10 kr. bliver det før eller siden til millioner.
Der er regler omkring dyrlægetilsyn af besætninger i Danmark. Større besætninger har deres 'egen' dyrlæge der kommer fast ca. 1 gang om måneden og tjekker dyrene. Men dyrlægerne siger ikke noget om hvor dårligt dyrene har det. Men det er selvfølgelig heller ikke grisene der betaler dyrlægeregningen.
Husdyrssundheden vurderes i forhold til produktionen og ikke i forhold til det enkelte dyr. Nogen siger at "hvis ikke dyrene havde det godt, ville de ikke være så produktive." Det er ikke rigtigt! Produktivitet kan fremkomme med tvang. Den høje produktivitet i husdyrbrugene kommer af avlsarbejde der har fået dyrene til at yde mere end deres kroppe kan klare. Det er ikke rigtig størrelsen på de konventionelle landbrug der er problemet. Problemet er at dyrene er blevet fjernet fra jorden. Høns og grise lever på tremmer, presset tæt sammen indendørs. Der er slet ikke mulighed for naturlig adfærd.
De fleste varer i supermarkeder er skabt på kemibaserede industrielle landbrug. Lone Vitus synes at man skulle mærke de konventionelle varer med et dødningehovede, i stedet for at det bare er de økologiske varer der skal mærkes. Det er da en meget god ide. ;-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar