torsdag den 8. januar 2015

Mad Vs. Fødevarer Kap. 1

Jeg er igang med at læse bogen Mad VS. Fødevarer skrevet af Lone Vitus.
Bogen er skrevet til dem, der gerne vil spise anstændigt. Det nemmeste er ikke at tage stilling, men det kan man ikke når det handler om mad. Det er sværere at vælge fra eller til i forhold til fødevarer, fordi alle har brug for mad for at kunne leve. Det er ikke det samme med fjernsyn eller en rejse, for det kan man sagtens leve uden. Det kan man ikke med maden fordi den er livsnødvendig, og alt det vi spiser har konsekvenser for dyrene, jorden og menneskerne. Bogen er skrevet for at give et forståeligt billede af vores fødevareforsyning og tingene der sker bag.
Kvaliteten på mad er faldet, og det er den fordi næsten alt frugt og grønt bliver fyldt med sprøjtegift og alt mulig andet. Det er flere penge til producenten,  men madens vitaminer og næringsstoffer er faldet. Udgangspunktet i råvareproduktionen er et landbrug, der er kemisk baseret og en industriel fremstilling af kød, æg og mælk. Og dyrene holdes på en måde der slet ikke tilgodeser deres behov.
Medierne tager af og til emner op som indholdet af kanel i bagværk og krumme agurker fordi det er let at forstå. Og så har man noget man kan gå og være forarget over, i stedet for at tænke på de rigtige problemer, som fx. hvordan dyrene bliver behandlet i det industrielle landbrug.
Mange siger at det ikke kan have den store betydning hvad den enkelte person spiser. For der er milliarder af mennesker, så hvis en person ændre sine spisevaner vil det ikke gøre noget. Men uden enkeltstående mennesker, kommer vi ikke op på milliarder. Hvert menneske og hvert eneste valg har en betydning. Alle ændringer starter i de små.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar