onsdag den 17. december 2014

Forsvar for skaberværket 4

Zoologen Herluf Winge testamenterede for snart 100 år siden en del af sin formue til at sikre et fristed “til fredning af planter og dyr, også de såkaldt skadelige”. Han ville også have at der også blev plads til den fredløse skarv. Dengang blev skarven også kaldt dødsfuglen, ålekragen og søravnen. Og der blev plads til skarven. Nu er mange søer overladt til naturen i hele Danmark.
Memento mori betyder på latinsk "husk, at du skal dø." Det er en påmindelse om livets korthed.
Memento mori og flåten/det farlige - Tænk hvis der ikke var noget farligt, eller noget spændende eller uhyggeligt. Så ville livet miste noget af sin opleveseskraft, for det ville nok være kedeligt bare at gå rundt og aldrig skulle dø og alt var smukt.
 Michael bruger ikke stjerner og galakser til andet end at glo på. Og det er han tilfreds med, selvom solen ikke lever evigt, og på et tidspunkt hamrer en meteor nok ind i vores planet og nulstiller livet. Men alligevel tilbeder han skaberværket og vil forsvare det til han dør. Ikke fordi det er nyttigt, men fordi, det findes..

"Jeg er ret sikker på, at sansen for sommerfugle og kendskab til dem forvandler mennesker kraftigt, hvad enten de nu er videnskabsfolk, digtere eller bare fortolkere." - Sætning af Erik A. Nielsen.
Han mener at vi påvirkes og finder betydning i det at vi opfatter eksempelvis sommerfuglen. Vi oplever dens skønhed (og gedehamsens brutalitet) og sætter os på den måde i forbindelse med hele den levende verden. Vi ser, tænker, lærer noget om livet og os selv. Lærer noget der ikke er ord, men sansninger.

Kort fortalt, så handler Michael Stoltze's essay om at alle levende skabninger er en del af jorden, også selvom de er farlige, grimme eller unyttige.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar