tirsdag den 9. december 2014

Forsvar for skaberværket 1

Jeg har læst essayet "Forsvar for skaberværket" skrevet af Michael Stoltze, d. 8 oktober 2014.
I 1914 syntes man at skarven skulle dø. Den var fredløs og udryddet som ynglefugl i Danmark. Nu, i 2014, er skarven fredet og yngler overalt i Danmark.
Michael lægger vægt  på noget han kalder for "natursynet." Det er den måde man i en historisk periode ser naturen på. Det ændre sig jo..
Michael mener at man ikke tror på Gud mere, som ham der har skabt det hele sådan bogstaveligt talt. Jorden er skabt af naturkræfterne siden The Big Bang. Man ved at det er fysik og kemi. "Gud er død, men skaberværket findes." (som en filosof der hed Nietzsche sagde..) Han mente at man ikke rigtig tror på Gud mere, men at der jo stadig er et skaberværk..
Flere spørger nu hvad vi skal med alle de forskellige arter. Hvorfor skal de være her hvis de er farlige for os, eller bare ikke gør nytte? Michael mener at livet kræver specielle fysiske betingelser for at opstå og udvikle sig.
Jeg tror at han vil forsvare alle de arter af liv der findes på jorden, selvom de er farlige, fordi at de jo er en del af jorden. Hvert enkelt lille skaberværk, selv rotten, tægen eller ormen.
Sætningen i salmen af Brorson betyder, at selv alle de stærkeste mænd med aller mest magt og styrke til at bestemme alt muligt her i verden  jo ikke en gang vil kunne sætte et blad på noget så tilsyneladende ubetydeligt som en brændenælde. Så måske er det i virkeligheden det der er det mest betydningsfulde.. Naturen, livet, dyr, planter og ikke menneskenes magtsyge.

Sætningen i salmen af Brorson:
"Gik alle konger frem på rad i deres magt og vælde, de mægted ej det mindste blad at sætte på en nælde."

  • Hans Adolph Brorson: Var en dansk salmedigter og biskop i Ribe. 
  • Carl Linnaeus: Var en svensk botaniker læge og zoolog. Han er også "fader" til den moderne økologi.
  • Friedrich Wilhelm Nietzsche: Var en tysk filosof. Han skrev kritisk om moral, religion, kultur, filosofi og videnskab.


Kilde: https://dansknatur.wordpress.com/2014/10/08/forsvarstale-for-skabervaerket/


Ingen kommentarer:

Send en kommentar